fredag 1 augusti 2014

Minfält och Malar

Börjar lite offtopic med en ganska udda grej som vi fick smaka på i måndags. Pappas två farbröder är både duktiga fiskare som frågade om jag och Jesper ville följa med och fiska mal, utan spön, i floden Sava. Fiske som fiske tänkte vi och tackade såklart ja. Efter lite korvgrillning och några öl visade de oss själva metoden. Med en trästav i handen och snöre med krokar stora som mitt finger börjar de glida nedströms samtidigt som dem plaskar med staven och håller det blyade snöret ner på botten. Till bete använder de mullvardssyrsa som malen tydligen älskar. Efter tre vändor kommer de tillbaka med en mal på sju kilo samtidigt som jag och Jesper tappar hakan. 
Trästaven som skapar en blufsljud som lockar malen.
Mrmak - eller mullvardssyrsa på svenska.
En lite mindre mal.
                                 

En lite större mal.

"Varning för minor" såg man lite här och var. Dock brukar markägare ta upp skyltarna efter att man rensat minorna och använda för att inte folk ska gå på deras mark. 

Igår tog vi oss till Sanica som är en å 15 minuter från Sanski Most och har ett fint bestånd av harr, rengbåge och öring. Man bör dock få tag på nummer till en fisketillsynsman som man kan köpa fiskekort av. Priset ligger på 25 euro för fiskare från utlandet och på 25km för lokala. Flugfiskesträckan  är c.a 2-3km lång och är relativt lättfiskad eftersom man på vissa ställen kan stå på ängar utan  buskar eller träd bakom sig samtidigt som man ser harren. Man måste vara väldigt försiktigt och smyga sig fram om man i huvudtaget vill se harren. Tyvärr hade vi oerhört högt vatten och det var väldigt svårfiskat och fisken var svår att hitta.

Men "in general" är det 0.12 tafs och flugor i storleken 18-22. Ofta måste man lägga ner mycket tid på att presentera flugan rätt, om du hittat rätt fluga så att säga. Man kan i första hand tycka att allt är väldigt invecklat och jobbigt men när man väl hittat rätt fluga och man ser harren sakta stiga på den och öppna sin mun och äta den då stannar hjärtat helt hur spännande det är.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar