måndag 19 maj 2014

Urban fishing i radioaktivt vatten!

I torsdags kväll gjorde vi något som krävdes mycket stake och fiskade för första gången uraban fishing  i Faluån. Mitt i centrala Falun rinner ån som man många gånger funderat att kasta några små jiggar och försöka lura någon abborre eller snipa. Vi började där ån rinner ner i Tisken och en snipa hugger på Jespers Lunkerjigg, sedan fiskade vi successivt uppströms. Eftersom vattnet i ån är väldigt smutsigt och skitigt med många cyklar och kundvagnar så får man väldigt konstiga blickar då folk ofta associerar vattnet med radioaktivt ämne. Man får ta det med en nypa salt och anta att det är en del av urban fisket. Pröva på urban fisket om du vill testa något heeeelt annorlunda och klarar konstiga blickar!

Jag som är väldigt öppen för att pröva nya saker och metoder fick över instagram reda på en japansk rig som kallas jika-rig. Principen är väldigt simpel och den fiskas som en vanlig jigg med jiggskalle. En dropshotkrok i storlek 3 funkade utmärkt för mig, päronsänke i den storlek som passar ditt fiske och alla sorters små jiggar fungerar. Jag hittade krok, sänken och nån jigg på ACT och det behöver inte kosta mer än hundra kronor. Fördelarna jag kommit fram till i jämförelse med vanliga jiggskallar är:
1. Du kan använda jiggar som annars är jobbiga att fiska med skalle, så som creatures i olika storlekar och former.
2. Du fiskar lättare i tät vegetation genom att lätt sätta fast kroken i ryggen på jiggen.
3. Du tappar mindre jiggar.
4. Du kan fiska jiggen oerhört sakta med mindre päronbly, eller om du vill ha den nästintill suspending så skippa vikten helt!

Nackdelarna med riggen blir att att du inte har full kontroll och stabilitet på jiggen utan att den vänder och vrider på sig.
Jesper landar en fin borre! 
På lördagen förvandlades vi återigen till Zanderbros och även denna gång skulle vi inte åka hem förens en gös var uppe i båten. Med ännu mera kunskap om vertikalfisket och med saftiga ismojiggar som Martin gav oss, vilket vi tacksamt tar emot, var oddsen höga! Efter att ha hittat ett schysst eko släppte Jesper ner sin jigg och dansade med den ovanför fisken som sakta börjar stiga mot den i takt med att vi båda skriker som små flickor av adrenalinkicken. Fisken hugger men släpper nån sekund efter mothugget, vi inbillar oss att det var en gös, såklart! I vår besvikelse bytte vi till abborre och hittade på ett lovande grund som på första kastet gav en tjock aborre på en relaxjigg, nej, inte jikariggen, tyvärr. Vi vägde den inte men uppskattar en vikt på ca 700g (?)


Då både jag och Jesper har mycket i skolan så här innan sommarlovet så blev det inte en heldagsfiske igår utan vi hann komma ut en sväng på kvällen efter råpluggat tidigare under dagen. Vi cyklade ner till ån igen men fiskade oss längre uppströms denna gång. En brax, nån liten gädda och nån abborre var huggvilliga men annars var det ganska trögt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar